Kvitnes Gård i Vesterålen mottok Norges Vels Gründerpris for 2024. Det er den prisbelønte kokken Halvar Ellingsen og driftssjef Cathrine Thoresen som står bak Kvitnes som ikke bare er en matdestinasjon, men en modell for sirkulær matproduksjon.
Les mer om vinnerne her >
Skjærgaarden gartneri, Grønn mat og Kvitnes gård er finalister til å motta Norges Vels Gründerpris 2024.
Hvem av de tre som vinner blir avslørt her på Gründerkraft i Oslo 14. november.
Meld deg på og møt dem alle!
Kristin Stenersen og Bjørge Madsen driver Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand.
I 2014 startet de arbeidet med jord- og plantehelse, og nå dyrker de mat produsert kun på resirkulerbare ressurser fra nærområdet. De komposterer alt overskudd fra egen produksjon og ytterligere næringsstoffer som tilføres kommer fra blant annet matavfall fra forbruker.
Målet er å erstatte all tradisjonell kunstgjødsel, og kun benytte biorest som næringskilde.
Ingrid Spord startet selskapet Grønn mat og konseptet Mer enn i 2020.
De utvikler og selger innovative produkter innen mat og drikke av «rare» grønnsaker, frukt og bær som ellers gått til spille. De ønsker at Norges befolkning skal spise mer frukt og grønt, og baksten deres inneholder opp mot 50 prosent gulerøtter!
Gründeren har også etablert Ommat – senter for oppsirkulering av matressurser, for å oppnå samarbeid på tvers av verdikjeden og skape en sirkulær modell med effektiv ressursutnyttelse.
Kvitnes gård i Vesterålen åpnet i 2020 og bak står gourmetkokken Halvar Ellingsen og driftssjef Cathrine Thoresen.
Det å knytte en restaurant med Kvitnes’ ambisjoner så tett opp mot et bærekraftig landbruk, noe som egentlig burde være naturlig, er faktisk ganske nyskapende gitt at Kvitnes sin filosofi gjennomsyrer bedriften og alle ansatte og at det er i Nord-Norge.
Kvitnes gård utnytter alt, også det som vanligvis ville blitt sett på som “matsøppel” – alt blir brukt. Det går enten tilbake som dyrefôr eller til kompost. Selv tørkepapir fra kjøkkenet blir tatt vare på og gjenbrukt i dyrkekassene for å holde ugress unna og holde på fukt ved vanning.
Alle de tre finalistene har tenkt nytt, tatt i bruk sirkulære metoder i driften, og kan med sine løsninger stå som forbilde for andre aktører innen matproduksjon.
På Gründerkraft ble Kvitnes Gård kåret til årets vinner, og hederlig omtale til de andre finalistene.
Alle de tre finalistene har tenkt nytt, tatt i bruk sirkulære metoder i driften, og kan med sine løsninger stå som forbilde for andre aktører innen matproduksjon.
På Gründerkraft 14. november vil juryen presentere hvem som vinner, og hvem som får hederlig omtale.
Omstillingen til et sirkulært matsystem er viktig for å håndtere klimaendringer og ivareta biodiversitet, der råstoffer som fortsatt har en verdi blir utnyttet bedre og der viktige næringsstoffer bevares. Derfor er sirkulær matproduksjon tema for Norges Vels Gründerpris i år.
Vi har etterlyst spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem. De tre beste kandidatene presenterer seg selv 14. november på Gründerkraft, der også vinneren kåres.
Fagjuryen skal kåre en vinner og to som får hederlig omtale. I sommer startet arbeidet med å finne de beste kandidatene blant de over 30 som var nominert til årets pris.
Kari har bred ledererfaring fra kunnskapsbedrifter, både innen forskning og rådgivning og har arbeidet mye med etablering av strategiske allianser og nystartede selskaper. Hun er tidligere leder av Norges Vels utviklingsarbeid i Norge.
De senere årene har hun vært involvert i prosjekter som Norsk bruksgenbank, Nasjonalt senter for fjellandbruk, og sirkulære løsninger relatert til matproduksjon både innen fiske og landbruk.
Kari har bred ledererfaring fra kunnskapsbedrifter, både innen forskning og rådgivning og har arbeidet mye med etablering av strategiske allianser og nystartede selskaper. Hun er tidligere leder av Norges Vels utviklingsarbeid i Norge.
De senere årene har hun vært involvert i prosjekter som Norsk bruksgenbank, Nasjonalt senter for fjellandbruk, og sirkulære løsninger relatert til matproduksjon både innen fiske og landbruk.
Knut Skinnes er gårdsgutten fra bygda under Norefjell som er opptatt av gjenbruk og sirkulære løsninger for samfunnet. En perfekt match for juryen til årets Gründerpris!
Knut jobber blant annet i Greenhouse som leverer rådgivningstjenester innen sirkulær- og bioøkonomien.
De siste 10 årene har han jobbet med grunderskap, bærekraft og matsystemet i ulike former.
Knut Skinnes er gårdsgutten fra bygda under Norefjell som er opptatt av gjenbruk og sirkulære løsninger for samfunnet. En perfekt match for juryen til årets Gründerpris!
Knut jobber blant annet i Greenhouse som leverer rådgivningstjenester innen sirkulær- og bioøkonomien.
De siste 10 årene har han jobbet med grunderskap, bærekraft og matsystemet i ulike former.
Som sirkulær ullgründer og fjorårets vinner av Norges Vels Gründerpris, er Mathias en naturlig deltaker i juryen.
Mathias etablerte Woolero i 2021 sammen med en medstudent som en del av masterutdanningen ved NTNUs Entreprenørskole.
Som gründer og leder av den grønne og sirkulære bedriften bidrar han med verdifull kompetanse til juryen som skal vurdere årets kandidater.
Som sirkulær ullgründer og fjorårets vinner av Norges Vels Gründerpris, er Mathias en naturlig deltaker i juryen.
Mathias etablerte Woolero i 2021 sammen med en medstudent som en del av masterutdanningen ved NTNUs Entreprenørskole.
Som gründer og leder av den grønne og sirkulære bedriften bidrar han med verdifull kompetanse til juryen som skal vurdere årets kandidater.
Turi-Britt har flere års internasjonal arbeidserfaring fra eksportrelaterte ansvarsområder i privat og offentlig sektor. Hun har jobbet i Innovasjon Norge med landbruksbaserte produkter, samt i tyske privateide bedrifter innen næringsmiddelindustrien.
I Norges Vel jobber Turi-Britt med forretningsutvikling og utvikling av lokale verdikjeder og bærekraftige produkter fra landbruk og marin sektor.
Turi-Britt har flere års internasjonal arbeidserfaring fra eksportrelaterte ansvarsområder i privat og offentlig sektor. Hun har jobbet i Innovasjon Norge med landbruksbaserte produkter, samt i tyske privateide bedrifter innen næringsmiddelindustrien.
I Norges Vel jobber Turi-Britt med forretningsutvikling og utvikling av lokale verdikjeder og bærekraftige produkter fra landbruk og marin sektor.
I år har vi sett etter gründere som jobber med sirkulære løsninger og modeller innen mat og matproduksjon. Det kan handle om å forhindre matsvinn, omfordele overflødig mat, utnytte restråstoffer og føre ressursene tilbake til matkretsløpet.
Utover dette skal juryen ta hensyn til følgende:
En verdig mottaker er fremtidsrettet og nyskapende, og bidrar til lokal utvikling som skaper positive ringvirkninger og arbeidsplasser i det lokalsamfunnet der virksomheten hører til.
Innsatsen skal kunne stå som et mønster for annen nyskaping, og vinneren har søkelys på bærekraft og bidrar til det grønne skiftet.
Norges Vels Gründerpris ble etablert som Norges Vels Sølvmedalje allerede i 1893, da for engasjement innen landbruksspørsmål. cI dag er landbruksspørsmål uløselig knyttet til mange andre tema, som bærekraft, næringsutvikling og gründerskap. Vi definerer ett tema for hvert års pris, og gründerne under reflekterer dette.
Woolero i Trondheim bruker overskuddsull som er uegnet i tekstilindustrien, til utvikling av jordforbedrende produkter.
Woolero i Trondheim bruker overskuddsull som er uegnet i tekstilindustrien, til utvikling av jordforbedrende produkter.
Gjennom selskapet Urchinomics driver Takeda kråkebollebusiness for å bidra til å restaurere tareskogen. Prisen ble mottatt av Rebecca Rye ved Oslokontoret under Norges Vels gründerarrangement i 2022.
Gjennom selskapet Urchinomics driver Takeda kråkebollebusiness for å bidra til å restaurere tareskogen. Prisen ble mottatt av Rebecca Rye ved Oslokontoret under Norges Vels gründerarrangement i 2022.
Sofia driver suksessfull grønnsaksdyrking, 600 meter over havet på rundt 2,5 mål og har dermed gått i bresjen for å knuse etablerte sannheter om hvor i landet og hvor mye areal som er nødvendig for å drive lønnsom grønnsaksproduksjon i Norge.
Sofia driver suksessfull grønnsaksdyrking, 600 meter over havet på rundt 2,5 mål og har dermed gått i bresjen for å knuse etablerte sannheter om hvor i landet og hvor mye areal som er nødvendig for å drive lønnsom grønnsaksproduksjon i Norge.
Angelita Eriksen og Tamara Singer høster viltvoksende tang og tare i en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer i Lofoten. Tang og tare er bærekraftig mat for framtiden og derfor etablerte de to Lofoten Seaweed.
Angelita Eriksen og Tamara Singer høster viltvoksende tang og tare i en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer i Lofoten. Tang og tare er bærekraftig mat for framtiden og derfor etablerte de to Lofoten Seaweed.
Norges Vels Gründerpris ble etablert i 1893 for engasjement innen landbruksspørsmål. I dag gir prisen honnør til nyskaping og igangsetting.
Prisen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift – i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Meld deg på vår e-postliste og motta kunngjøringer om nye foredragsholdere, programmet, påmelding eller annet innhold.
Ved å bruke dette kontaktskjema vil dine opplysninger bli lagret og benyttet til å informere deg om Gründerkraft-relaterte hendelser. Du kan senere avmelde deg.